16 noiembrie 2016, Padurea Cercetasilor. Proiectul „Plantam Fapte Bune” a consumat episodul nr.3.

Demarata pe 10 noiembrie 2018, misiunea civica propusa de catre Centrul local „Lupii Ageri” Popesti-Leordeni a ajuns spre finalul primei etape: plantarea intregului areal, transformat din groapă de gunoi intr-o potentiala padure.

Speciile agreate, in urma analizelor realizate de catre specialistii in analiza de sol si de catre cei din domeniul forestier, si plantate pe cele 3,8 ha de teren, sunt: stejar rosu, frasin, ulm, tei, sanger si corcodus.

Astfel, pe locul pe care, in 1977, dupa cutremurul de trista amintire au fost depozitate resturile de la blocurile prabusite in Bucuresti, Cercetasii Romaniei au reusit sa planteze 27 de mii de arbusti din speciile mentionate mai sus.

Parteneri strategici in proiect le sunt EcoAssist si Consiliul Local Popesti-Leordeni. Partener tehnic este ROMSILVA.

De-a lungul celor trei plantari, realizate pana in prezent, aici au muncit aproape 2000 de copii si peste 400 de adulti. Pe 16 noiembrie am fost prezenti 300 de cercetasi si 46 de cetateni (adulti si copii) din Popești-Leordeni.

Ca initiator al proiectului civic, spun ca sunt mandru de cele intamplate pana acum. Nimic nu a fost usor: de la negocierile purtate cu autoritatea locala (pentru a ne pune la dispozitie terenul) si pana la gasirea partenerilor financiari – necesari finantarii lui.

Padurea Cercetasilor nu este un proiect ieftin: a inghitit peste 25 de mii de EURO. Fondurile au venit doar din mediul privat si, daca reuseste sa ajunga la maturitate, atunci capitalul financiar va fi servit scopului propus.

Desi s-au intamplat si lucruri triste, cum ar fi distrugerea a cca 2000 de puieti plantati initial sau tractorul care a intrat ieri dimineata peste suprafata plantata (nu stim cine este iresponsabilul care a facut asta!), rezumatul proiectului este pozitiv: Popesti-Leordeni poate spera ca in cativa ani sa aiba plamanul verde pe care cercetasii si l-au imaginat!

In afara celor care si-au rapit din timpul liber, pentru a face voluntariatul necesar infiintarii Padurii, un rol important l-au avut toti cei care s-au implicat financiar in sustinerea lui: Astrelor Residence, ErFi, listafirme.ro, verificareTVA.ro, ProCiutescu.ro Production, Gelda Com, Boromir ICL Specialty Fertilizers Romania, TORK, restaurantul Solitoo si Eurocont Grup. Tuturor le multumesc pentru efortul realizat si increderea cu care ne-au girat financiar eforturile! PS. Un rol important il va avea, de aici in colo, autoritatea locala. Ea trebuie sa inteleaga ca zona impadurita nu poate ramane inregistrata ca „teren neproductiv” si ca lucrarile de intretinere a ei sunt vitale. Fara a schimba incadrarea juridica a terenului si fara a asigura minimul de lucrari de intretinere, toata munca prestata de catre cei implicati se va duce pe apa sambetei. Personal, sper ca nu se va intampla asa, desi lucrurile despre care am pomenit nu s-au intamplat si nici nu prevad premisele producerii lor intr-un viitor apropiat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here