Întotdeauna mi-a plăcut să mă joc cu ingredientele atunci când mi-am relaxat mintea în fața blatului de la bucătărie. Așa am procedat și acum, preparând un scaloppine cu mușchi de porc, smântână și cartofi gratinați (forțez nota!) în ulei de floarea soarelui presat la rece.

Sunt convins că încântarea papilelor gustative este într-o strânsă legătură cu pasiunea cu care produci un fel de mâncare. Așa că niciodată nu încerc să reproduc felurile pe care le bucătăresc, ci le asortez ideilor pe care le am în acel moment.

Scaloppine nu este un preparat cu sorgintea în spațiul carpato-danubian: vine din „cizma” Italiei și a fost asimilat în mai toate bucătăriile din restaurantele noastre. Destul de greu pentru stomac, preparatul te îmbie să-l consumi grație gustului catifelat și aromatizat. La final, te apucă regretele: sala de forță îți face cu ochiul pentru a scăpa de caloriile acumulate!

Se prepară destul de ușor, în cca 40 de minute, și nici nu îți trebuie multe ingrediente ca să îl poți realiza!

Pentru Scaloppine:

 • 500 de grame de mușchi de porc
 • un sfet de pachet de unt
 • 4 căței de usturoi (nu chinezesc!)
 • 150 de gr. smântână
 • 1/2 pahar vin alb
 • sare
 • piper multicolor
 • un ardei Kapia (eu îl folosesc doar pentru aromă!)
 • 100 de gr. făină albă
 • ciuperci champignon

Pentru cartofii gratinați:

 • 600 de gr de cartofi mărunți
 • ulei din floarea soarelui, presat la rece
 • sare
 • usturoi

Îmi place să încep treaba aranjând legumele: le spăl, le curăț și le toc în funcție de tipul de mâncare pregătit. În acest caz, mare lucru nu avem de făcut: curățăm cartofii, iar ardeiul îl feliem în lung!

Apoi ne ocupăm de mușchiuleț: curățăm pielița de pe carne, îl tranșăm în trei bucăți. îl spălăm și dăm cu puțină sare. Imediat trecem bucățile de carne prin făină și le lăsam pe tocător!

Cât timp stau legumele și carnea la odihnit, ne ocupăm de preparatul pe aragaz. Pentru că timpul de facere este destul de rapid, la acest fel de mâncare am preferat să lucrez la simultan. Așa că am pus două wok-uri mai adânci la încins. Într-una am adăugat uleiul presat la rece, iar în cealaltă untul. Totul trebuie să se producă la foc mic!

Imediat ce au ajuns la temperatura potrivită, în vasul cu ulei am aruncat cartofii, iar în celalalt am pus usturoiul tăiat cubulețe. Dacă în cazul cartofilor, lucrurile sunt destul de simple (se întorc din când în când pentru a se carameliza plăcut ochiului!), la prepararea scaloppine trebuie să fim destul de atenți!

Odată topit untul și adăugat usturoiul, punem bucățile de mușchi de porc. Le vom întoarce cu furculița din lemn destul de des, să nu se prăjească aiurea. La puțin timp de la adăugarea cărnii, azvârl în chinurile facerii ardeiul kapia și câteva boabe de piper multicolor (timpul de fierbere fiind foarte scurt, pun piperul încă din start!).

btr

Când carnea este aproape prăjită, adaug ciupercile în wok: în prealabil, trebuie să fie opărite și feliate!

Apoi urmează vinul alb (recomand să aveți unul parfumat!). Cât timp fierbe compozitul (până se evaporă vinul!) trebuie să răsuciți de pe o parte pe cealaltă mușchiul de porc. La final adăugați smântâna. Amestecați încă 2-3 minute, până se omogenizează la flacără mică și apoi puteți servi!

btr

Nu uitați nici de cartofi: cu câteva minute înainte de a-i scoate din wok, aruncați peste ei usturoiul pisat. Vor căpăta o aromă incredibilă!

PS. Ardeiul kapia nu îl pun în farfurie: și-a făcut treaba, a aromatizat mâncarea, dar nu îl consum!

Poftă mare!

btr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here