Bianca Andreescu a trecut de Serena WIlliams, în finala US Open, și a devenit primul canadian care se impune într-o asemenea competiție. Alături de cetățenii de peste Ocean s-au bucurat și românii: numai că unii nu își cunosc limitele și frizează, ca de obicei, bunul simț!

După ce am urmărit gala transmisă de către Eurosport 1, dimineața aceasta am lecturat presa online. O fac cotidian, nu doar pentru că s-a întâmplat să se joace finala de pe „Arthur Ashe”!

Printre titlurile care mi-au sărit în ochi, unul vine din Vaideeni, județul Vâlcea. Conform gazetei care a realizat articolul, lângă Horezu „a fost noapte albă!” De ce? Subit, cetățenii din comuna cunoscută pentru calitatea brânzei de oaie și-au amintit că fetița care a reușit ca la 19 ani să se cocoațe pe treapta a V-a a podiumului WTA își are rădăcinile pe aceste meleaguri.


Toată lumea a fost conectată la acest meci. Este o mândrie pentru noi. ” – zice primarul din Vaideeni, Băluță.

Îmi și închipui cum sătenii, cu mic cu mare, au lăsat dracu oile și vacile deoparte, au scos carnea cea mai bună de la garniță, au pus țuica la rece și s-au așezat cuminți pe lavițe pentru a urmări partida secolului. Sau, cine știe, poate că s-au adunat la cinematograful din sat, încercând să-i transmită fătucii care pășea pe drumul gloriei un puternic impuls sentimental…

” Singura problemă că acolo scrie Canada sub numele Biancăi” – remarcă Vasile Ichim, viceprimar în Vaideeni. Da mă, o făcuși bine: scrie așa pentru că nu-i a noastră, ci a lor. Nu ei i-au chemat pe părinții vedetei în devenire peste Ocean, noi i-am zgornit familia acolo! Cum am realizat inepția? E suficient să vă uitați în jurul vostru, începând cu ăi care conduceți cele mai obscure localități și terminând cu cei mai importanți oameni din stat. Și, dacă aveți ceva bun simț, o să realizați că sunteți niște criminali de neam, mai periculoși decât au fost fost toți cei cunoscuți de istoria modernă a Europei. Fără să vă propuneți să executați pe cineva anume, ați reușit să dezradăcinați o nație, să o prigoniți precum o făceau egiptenii, cu milenii în urmă, cu evreii!

V-ar plăcea ca Andreea să fie purtătoarea stindardului tricolor prin lume? Singur că da. Inclusiv mie mi s-ar urca mândria pe creștet. Dar nu-i posibil mă, chit că anticipez că vă pregătiți să o declarați cetățean de onoare al localității. E acolo, sus de tot, vin și alegerile pentru locale…Dă bine, ce mama dracu. Un singur lucru uitați să spuneți cu toții: că nu ați făcut nimic să o păstrați în țară. Că nimeni, indiferent că vorbim despre Vaideeni sau de Pitești (unde a început sportul de performanță), nu s-a deranjat să încerce (măcar) să o păstreze aici. Poate că așa se explică și reacția copilei, care spune peste tot că „toată recunoștința o port Canadei și federației de tenis de aici„! De ce? Pentru că ea nu-i ipocrită, precum noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here