Ciorba de pui a ajuns pe mesele românilor dintr-un capriciu istoric. Legenda spune că mai întâi a fost fiartă în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. De altfel, şefii regimentelor de spahii erau cunoscuţi sub titulatura de ciorbagii.

Nu sunt convins că otomanii găteau doar ciorbe de pui, nici cum a ajuns acest ca preparat să fie așa de îndrăgit pe meleagurile noastre. Cert este că în incursiunile pe care le întreprindeau, foloseau la popotă tot ce le ieșea în cale. Important era un lucru… carne să fie!

Revenim la ciorba oltenească de pui, la rețeta ei. Nu-i cunosc istoria decât din amintirea pe care papilele gustative o poartă încă din copilărie. Așa că am încercat să bag la cap cât mai bine modul în care ea se prepară, iar atunci când am chef să o pap … dau repede oala la foc!

Ce ne trebuie pentru a face o ciorbă de pui excelentă:

1 kg carne de pui (eu am avut 4 pulpe cu spate)DSC02838
1 morcov
1 ceapă
1 pătrunjel rădacină
1/2 țelină rădăcină (cca 50 gr)
1 ardei gras roșu

3 cartofi medii
150 ml bulion
1 roșie bine coaptă decojită
2 ouă
3 fire leuștean
1/2 l borș de casă; pentru acrit)
5 linguri de ulei
sare după gust

 

Ce trebuie să facem pentru a pune pe masă o ciorbă delicioasă:

Luați legumele, le spălați bine cu apă rece. Apoi le tocați cubulețe, rondele… cum vreți voi. Numai nu le dați prin răzătoare… mie nu-mi place cum arată chestia asta ulterior în farfurie.

 

DSC02841

 

Puneți uleiul într-o cratiță. Când o să fie destul de bine încins, începeți și aruncați legumele. Le puneți pe rând, să aibă timp să se împrietenească aromele între ele. Preț de 10 minute lasați totul la călit, mestecând continuu.

 

DSC02842

 

După ce legumele prind o culoare plăcut – aurie punem carnea (între timp am spălat-o bine cu apă rece și am eliminat și urmele de la pene sau puf). Adăugăm apă cât să acoperim totul și lăsăm la fiert aproximativ 15-20 de minute. Procedeul ăsta durează până începe să facă spumă, moment în care facem spumarea cu un polonic sau o lingură.

 

DSC02846

Scăpați de această povară, punem cartofii tăiați cubulețe, borșul și roșia mărunțită. Adăugăm sare după gust și lăsăm la foc încă vreo 45-50 de minute. Când carnea e fiartă a sosit momentul să pregătim finalul.

 

Ei bine, luăm ouăle și le batem într-un castron. Peste ele turnăm câteva linguri de zeamă DSC02867luată direct din cratița aflată la fiert. Completăm cratița cu borș, lăsăm să dea o dată în fiert și vărsăm ouăle bătute deasupra. Mai lăsăm să dea încă o dată în fiert totul și luăm cratița de la foc. Este momentul în care în ciorbă se adaugă leușteanul. Mie nu îmi place să-l toc foarte fin. Așă că fiecare decide cum îl vrea în farfurie.

 

În Oltenia se servește cu ardei iute proaspăt și, după gust, cu smântână.

 

DSC02864

 

Poftă mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here