Te-ai născut și crescut în Popești-Leordeni sau, mai nou, te-ai mutat în localitatea de la marginea Capitalei. Te consideri norocos pentru acest aspect? Nu cred!

Popești-Leordeni a fost considerat sute de ani ca fiind locul din care zarzavagiii alimentau piețele Bucureștilor cu verdețuri de calitate. Aici a ajuns chiar și unul dintre celebrele ARO primite de fotbaliștii de la Steaua București după ce a învis Barcelona cu 1-0 în marea finală de la Sevilla. E vorba despre mașina primită de Ilie Bărbulescu și vândută „unui zarzavagiu pentru verdeață gratis doi ani și 35 de mii de lei” ( nm. Mi-ar plăcea să aud lucruri despre acel ARO, dacă mai există în curtea celui care l-a achiziționat!).

Vremurile în care romanțele se împleteau cu boemia poveștilor la un pahar cu șpriț servit vara sub copacii de la bloc s-a dus. Forfota a crescut, febra imobiliară a lovit locul mai teribil ca uraganul „El Nino„… banul devenind catalizatorul zilei. Au apărut sute de blocuri noi, peste 25 de mii de bucureșteni și cetățeni de prin toate colțurile României Mari hotărând să-și mute destinul domestic aici.

Au apărut și nemulțumirile: multe, temeinice, ignorate de către autorități. Nici nu pot avea altă plasare factorii decidenți atâta timp cât însăși sunt dezvoltatori imobiliari, cât timp chiar ei încalcă cu nesimțire legea din punct de vedere urbanistic! Așa că durerea cetățeanului a rămas atârnată în aer, suspendată – vorba lui Covaci – „de după sârmele de-argint„!

Provocarea mea, deși cred că pe puțini o să vă stârnească, este să facem un inventar a ce nu avem în Popești-Leordeni: să le arătăm celor care au condus locul, celor care îl stăpânesc și celor care vor să vină șefi peste el, ce nevoi avem. Vă provoc să lăsați deoparte simpatia sau antipatia ce mi-o purtați, să arătați că sunteți cetățeni ai acestei urbe, că vă pasă! Nu sunt vorbe în vânt, nu sunt aici la o cloacă literară, unde să scriu versuri sau să scot chitara și să încep să mă cred vreun folkist de colțul blocului.

Încercați să luați batista de pe țambal, să îl faceți să vibreze: poate așa vor înțelege toți cei care ne conduc că nu avem de niciunele aici ( în afară de betoane și de praf!): nici maternitate, nici parc, nici transport local, canalizare menajeră și pluvială după standarde europene, nici cinematograf, nici măcar o amărâtă de bibliotecă publică…!

11 COMENTARII

 1. Buna dimineata,

  Nemultumirile sunt fara sfarsit, dar cel mai deranjant lucru pentru mine este lipsa canalizarii menajere si pluviale care la fiecare ploaie transforma cartierul intr-o mica Venetie. Sa nu mai spun ca dupa ce se retrage apa, ajung la job cu picioarele negre de praf aducandu-mi aminte de zilele cand umblam desculta pe ulita la mamaie:):)
  Nu cred ca se vor rezolva lucrurile daca autoritatile nu se mobilizeaza cat mai curand…..si la cum merge totul in tara noastra sansele sunt 0.

 2. Stiati ca:
  1. Pentru a putea inscrie un copil la gradinita in Bucuresti (practic la cateva sute de metrii de locuinta sa) unul din parinti trebuie sa aiba domiciliul (sau flotant) in raza acelui teritoriu ?;
  2. Liceenii, studentii si elevii ce au domiciliul in orasul nostru si care invata in Bucuresti, au profesori platiti din alt buget decat cel local?;
  3. In cazul in care cineva cu domiciliul in orasul nostru doreste sa sa angajeze si apeleaza la serviciile ANOFM, nu se poate inscrie la sectorul 3 sau 4(cele mai aproape dealtfel ca distanta ) intrucat are domiciliul in Ilfov ? Cu alte cuvinte, poate gasi o slujba , la Mogosoaia…sau Chitila…..spre exemplu;
  4. Spitalul la care suntem “arondati” este cel Judetean, situat in Sectorul 3, langa Stadionul National, insa putem apela la cele mai apropiate spitale numai in caz de urgenta (ceea ce nu doresc nimanui, dealtfel);
  5. Cei bolnavi de cancer sunt nevoiti sa se inscribe numai la anumiti medici si sunt nevoiti sa se deplaseze la Comisie pentru evaluare in orasul…..Voluntari?;
  5. Pentru a intra in posesia unui Pasaport, Permis de conducere (Talon, etc) suntem nevoiti sa ne deplasam din sud spre nord pana in apropierea localitatii Pipera?;
  6. Sediul IPJ Ilfov este situat in aceeasi zona?
  7. Sediul Consiliului Judetean Ilfov este in Sect.1, intre Romana si Victoriei ? ;
  8. Sediul Prefecturii Ilfov se afla intre Piata Unirii si Universitate ?;
  9. In caz de litigii, teritorial suntem ”arondati” la Judecatoria Cornetu sau Tribunalul Buftea (situate in Sud-vestul, respectiv Nord-Vestul Judetului)?;
  10. Sediul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov este in str. Lucretiu Patrascanu nr.10 Sector 3, adiacent parcului Titan?
  11. Sediul Casei de Pensii Ilfov (dosare de pensionare, ajutoare de inmormantare etc), se afla in Sectorul 2, pe B-dul Tei (in spatele Circului de Stat)?;
  1.2. Sediul Camerei Agricole Ilfov este pe Sos. Oltenitei langa M. Brancoveanu ?
  Considerati ca, in conditiile Zonei Metropolitane (cum de altfel functioneaza I.S.U Bucuresti- Ilfov) si implicit al Regionalizarii ( nu de altceva dar Bulgaria ne-a luat-o inainte si feicitarile mele cu acest prilej) va fi necesara desfiintarea acestui Judet si astfel nu vor mai fi doua Prefecturi, doua Consilii (Judetean si al Municipiului Bucuresti); doua I.J.P., doua Case de Pensii etc., etc, etc……macar sub aspect bugetar ?
  O zi buna va doresc!

 3. Buna sera,
  Un pas imortant in normalizarea situatiei urbanistice (catastrofale momentan si iremediabil) ar fi respectarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste PUG. In acest sens, desi primaria este obligata sa publice Certificatele de Urbanism si Autorizatiile de Costructie, in mod abuziv refuza sa faca publice si COT si POT, pentru a impiedica cetatenii sa observe constructiile ilegale (ce se construieste in plus fata de autorizatie). Cine doreste poate sa acceseze sit-ul Prefecturii Ilfov unde acesti coeficienti sunt publici sau orice alta primarie care manifesta respect fata de cetateni. Dar in Popesti, cand e vorba de respect fata de cetatean, totul e pierdut; din partea infractorilor nu o sa vedem niciodata asa ceva!

 4. Mai sa fie, nici nu am apucat sa exprim o varianta teritorial („renascentista” n.m.) referitoare la judetul Ilfov (fost dealtfel Sectorul Agricol Ilfov) si care are resedinta oficiala in Bucuresti, ca a si aparut o stire interesanta, si anume, cum ca se ia in considerare posibilitatea prelungirii RATB- lui in toate localitatile acestuia (si dupa 26 de ani de la evnimentele din Decembrie 1989).
  Insa ce ar fi daca s-ar prelungii Metroul cu cel putin o statie in toate directiile; dar daca ar apare un Aeroport in sudul zonei Metropolitane sau ar fi finalizat proiectul Canalului Dunare Bucuresti ?

  • Pai ce sa fie…am reveni la opinia care zice ca nu tot ce s-a gandit inainte de 89 era prost si fara rost… Doar ca, exact ca si acum, au fost destui oameni care au distrus destine si schilodit localitati gratie mentalitatii gaunoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here