109 țări, 27 de indicatori, multe resurse. Sunt factorii care contribuie la studiul realizat o dată la 3 ani de către Global Food Security Index, și care ne prezintă indexul securității alimentare la nivel global.

 

Considerat de către mulți a fi liderul pe care agricultura îl are la nivel mondial din punct de vedere al INPUT-urilor, DuPont-Pioneer reprezintă mai mult decât cele percepute de ochiul fermierului. Vorbim despre un titan care atunci când aduce în piață produse, știe exact cui și de ce i se adresează, știe exact ce trebuie să stimuleze pentru ca într-un loc ( țară) lucrurile să meargă mai bine din acest punct de vedere. Pentru că a face agricultură de performanță înseamnă a avea un echilibru între cercetare, investiții, putere de cumpărare și gradul de corupție, DuPont comandă periodic studii care să arate harta exactă din punct de vedere al securității alimentare la nivel mondial.

0. studiu sigla

 

În 2014 a fost realizat încă un astfel de studiu. Cât de rele sunt rezultatele trecute în dreptul României? Nu m-aș hazarda să fiu chiar așa de negativist: sunt destul de multe lucruri bune.

Cum se calculează indicatorii de țară ai studiului. Sursa: DuPont România
Cum se calculează indicatorii de țară ai studiului. Sursa: DuPont România

Evident, liderul mondial este SUA, țară însoțită în top de state precum Danemarca, Norvegia, Franța. „România nu este în partea de sus a clasamentului, dar nici în subsolul său. Suntem pe la mijloc” – spune Vasile Iosif – director general al DuPont România.

 

Indicele global al securității alimentare conține referințe despre 109 state, la nivel planetar. România este inclusă în categoria cu punctaj cuprins între 51.1 - 68.7.
Indicele global al securității alimentare conține referințe despre 109 state, la nivel planetar. România este inclusă în categoria cu punctaj cuprins între 51.1 – 68.7.

 

În urmă cu un deceniu un marinar a preluat puterea în stat.  Ne-a asigurat că „va întinde velele în vânt” pentru ca noi să trăim bine. Pentru că așa se întâmplă lucrurile în România, deviza „marinarului” s-a transformat în  ” mândri că suntem români” pentru ca în prezent să fie țara „lucrului bine făcut„. Sunt și astfel de ipostaze, iar liderul lor pare să fie AGRICULTURA. De ce această ramură de activitate? Ne lămurește șeful DuPont în România: ” În 2013 avut loc miracolul, în sensul în care am exportat cu aproximativ 198 de milioane de dolari mai mult decât am importat. Vreau să vă spun că în ciuda prețurilor foarte scăzute la produsele agricole de anul acesta, creșterea de competitivitate se apropie de 500 de milioane de euro – mai precis 496 de milioane de euro . Cu alte cuvinte, România a importat alimente în valoare de 3.5 miliarde și a exportat de aproximativ 4 miliarde. Este un mare succes deoarece, în fine, reușim să exportăm mai mult decât importăm. Acest lucru este datorită faptului că fermierul român a început să investească mai mult și să înțeleagă că fără așa ceva nu poți să obții performanță„.

Vasile Iosif mi-a propus să privesc clasamentul din punct de vedere al lucrurilor pe care trebuie să le îmbunătățim. Logica este simplă: „rezolvând problemele creștem acești indici, avem garanția că o ducem mai bine” – spune șeful DuPont România

The Global Food Security Index
The Global Food Security Index

Accesibilitate și acces: categoric, să ai acces la mâcare, înseamnă să ai bani! Vorba domnului Vasile Iosif, „dacă nu-i ai…degeaba galantarele sunt pline cu mâncare…” Cum stăm din acest punct de vedere? „Avem 234 miliarde de dolari PPP la nivel de țară” – spune Vasile Iosif.

 

4. PIB per cap de locuitor

Din acest punct de vedere, un alt factor extrem de important în alcătuirea imaginii României la nivel mondial, îl constituie puterea de cumpărare. Mai precis, spune Vasile Iosif,  Economist Intelligence Unit ” a determinat cât la sută cheltuie un român să-și procure mâncarea din venituri? Și a descoperit că alocăm 49,4 %. Cât se cheltuie de către un cetățean al planetei albastre în medie? Graficele ne arată că raportul este de 34,5 %. Stăm foarte prost!”

6. 49.4 venit alocat

„Categoric – arată Vasile Iosif,  acest lucru se leagă cu PIB-ul pe cap de locuitor, care în România este de 13.340 $, față de PIB-ul mediul la nivel global, de 15.900 $. Dacă nu reușim să îmbunătățim PIB-ul pe cap de locuitor, va fi disficil să îmbunătățim accesibilitatea populației la capitolul hrană”.

7. PIB per locuitor

 

Volatilitate reprezintă un alt indicator cheie în acest top.   Ce înseamnă acest indicator? ” Pe românește, posibilitatea de a obține producții constante an de an. Ori, la noi dacă nu plouă vorbim la televizor că avem nevoie de irigații, iar dacă plouă… ne apucăm să așteptăm să treacă inundațiile pentru ca apoi să revenim la subiect și să ne întrebăm de ce nu am făcut ce ar fi tebuit să facem de foarte mulți ani! Se observă că gradul de volatilitate este de 0.26% – mult mai mare decât la nivel global – unde este 0,1% „- explică Vasile Iosif.

9. volatilitate

 

Ne întrebăm mereu: de ce au americanii producțiile așa de mari? Chiar atât de mult să conteze faptul că tot ce pun în pământ reprezintă sămânță modificată genetic? Nici pe departe: factorul decisiv în realizarea performanțelor din agricultură ( ca în orice alt domeniu!) îl reprezintă cercetarea. Ei bine, Vasile Iosif m-a îndemnat să îmi dau cu presupusul față de un coeficient pe care România îl acordă, din PIB, pentru așa ceva: „ Cât cheltuie Guvernul român pentru cercetare? Aveți idee? Studiul pune în dreptul țării noastre cifra ZERO! Marea problemă este că la nivel global se cheltuiesc cam 2,2% din PIB-ul fiecărei țări, iar noi suntem pe 0„.

 

ZERO este raportul de investiții cu care Guvernul României este creditat în ce privește cercetarea în agricultură!
ZERO este raportul de investiții cu care Guvernul României este creditat în ce privește cercetarea în agricultură!

 

O altă regulă a societăților care sunt armonios dezvoltate este aceea a onestității cetățenilor, în special a celor responsabili cu administrarea sa.

Corupția este o altă mare bubă trecută cu majuscule în dreptul României!
Corupția este o altă mare bubă trecută cu majuscule în dreptul României!

 

Conform graficului de mai sus, nici la capitolul „CORUPȚIE” nu stăm mai bine: din 4 puncte procentuale pe acest indice, România are 3 și se situează mult peste media globală – care este de 2,6.

5. romania loc 44

Dacă în ultimul clasament, întocmit în urmă cu 3 ani, România se găsea pe locul 33, în prezent suntem pe locul 44 la nivel global. „Din păcate, ceilalți merg mai bine decât o facem noi! Iar aici vorbim despre partenerii noștri din UE, cu care ne măsurăm mereu mușchii” – conchide Vasile Iosif, director general al DuPont România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here