Play-off-ul Europa League a trimis în luptă – din partea României – două dintre team-urile cu pretenții din Liga1: Petrolul Ploiești și Astra Giurgiu. Adversarii alor noștrii, echipe pe măsură: Dinamo Zagreb și Olimpique Lyon.

Mult mai echilibrată, apreciată de mai toată lumea după dubla manșă cu Viktoria Plzen, trupa lui Răzvan Lucescu  a umplut cu speranță microbistul român. Cu jucători precum Mutu, Geraldo Alves, Teixeira sau Albin echipa din Ploiești avea misiunea să „ardă” Zagrebul, să obțină un rezultat care să îi asigure un retur liniștit. Nu a fost așa. Chiar dacă și-au dorit, „Lupii galbeni” au eșuat. Vinovați? Zic eu că au fost chiar cei care manageriază echipa, oameni care în preziua meciului se lăudau că sunt cei mai competenți din țară.  De ce arunc vina tocmai în birourile de pe „Ilie Oană„? Pentru că atunci când mizezi, aproape exclusiv, pe jucători aflați la final de carieră e greu să și reușești o constantă joc, performanțe pe măsură. Dovada  o reprezintă tocmai meciul pierdut cu 1-3 în fața croaților!

Celălalt joc, cel dintre Lyon și Astra, pleca din start cu o mare favorită – reprezentanta puternicului campionat al Hexagonului. Cu zeci de dueluri purtate în Ligue 1 și în Champions League, trupa lui Fournier trebuia să nu se împiedice de băieții lui Daniel Isăilă. Numai că Astra a dat o lecție întregului fotbal românesc: a arătat că putem juca în presing 90 minute, și – mai mult –  o putem face pe terenul unei echipe care a speriat în multe rânduri Europa. A arătat că dacă știi ce profil de jucători să aduci, să trimiți în teren, poți crea acea atitudine care să-ți aducă victoria. A reușit acest lucru, a luat o opțiune extrem de serioasă în privința calificării în grupele Europa League, dar încă nu a câștigat războiul. Mai are un hop de trecut, returul de la Giurgiu. Până atunci, Budescu et co se pot mândri. Au obținut cea mai răsunătoare victorie a fotbalului românesc la nivel de club din ultimii 7-10 ani, vor deschide paginile tuturor ziarelor de sport din Franța și vor ține spații importante în mai toate jurnalele de sport din Europa. Mai puțin din România, prea capacitate doar de ce se întâmplă în grădina Stelei ( nm. Nu am nimic cu campioana en-titre, dar tabloidizarea a sărit cu mult peste bunul simț al meseriei pe care mulți dintre noi o practicăm!)

Concluzionând cele întâmplate în prima manșă a play-off-ului Europa League, spun că rezultatele obținute reprezintă tocmai esența celor două grupări: unii îs cai, alții doar gloabe! E doar o părere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here