O puternică explozie a fost înregistrată de către doi astronomi amatori din Statele Unite, în urmă cu 5 zile, pe Jupiter. Dacă ei susţin că deflagraţia s-a produs în urmă impactului unui meteorit sau a unei comete, specialiştii exclud ipoteza astronomilor amatori.

Evenimentul surprins de cei doi este extrem de rar, dar şi mai rar se întâmplă ca doi astronomi independenţi să surprindă aceeaşi imagine din puncte diferite fără a-şi propune aşa ceva! Momentul a impact-jupiterfost descris de Dan Peterson ( Racine, Wisconsin) şi de George Hall ( Dallas, Texas ) ca fiind un „fulger puternic ce îţi apare în faţa lentilei”. „Am observat o explozie pe Jupiter în această dimineață,” a scris imadiat Dan Peterson pe pagina sa de Facebook. Din fericire, notează maxisciences.com, explozia nu a rămas la starea de observare, webcam – ul conectat la telescopul lui George Hall înregistrând accidental întreaga scenă.

Conform lui Dan Peterson, citat de National Geographic, „ putem vorbi despre impactul produs cu o cometă nedetectată”. Însă conform lui Amy Simon Miller, specialist la „Space Flight Center Goddard” din cadrul NASA, „putem deja să vorbim despre două rapoarte independente, dar nu putem să admitem concluziile acestora”. Explozia se pare că este a treia înregistrată în decurs de patru ani. Faptul că evenimentul a fost vizibil chiar şi pentru nişte aparate montate în grădină, de la peste 730 de milioane de km, ne sugerează că putem vorbi despre un eveniment important. „Deși nu știm încă mărimea sau natura exactă a elementului de lovire, bazată pe luminozitatea produsă de fulger, ne așteptăm ca energia degajată de deflagraţie să fie un pic mai mare decât cea observată în 2010. Atunci, dimensiunea fulgerului produs de deflagraţie a fost estimată la circa 10 de metri „, a spus Amy Simon Miller.

Comparativ cu un alt eveniment, produs în 2009, impactul de lovire este acum între 200 și 500 de metri. Amy Simon Miller susţine că impactul se înregistrează imediat ce un corp se apropie de atmosfera lui Jupider, prin supraîncălzire. „Să vedem ce indicii ne vor da Hubble şi celelalte telescoape dedicate acestor tipuri de evenimente şi apoi vom trage o concluzie corectă”, adaugă specialistul.

Chiar dacă a fost surprins de nişte echipamente total amatoare, evenimentul este cu atât mai important cu cât astfel de incidente sunt cu mult mai rare decât se credea până de curând. „Evenimentele mici sunt, probabil, destul de comune pe suprafaţa lui Jupiter. Ele pot să apară chiar şi o dată pe săptămână. Însă sunt prea mici pentru a genera un fulger. Împactul înregistrat acum, precum şi cele din 2009 sau 2010, ne arată că există un număr destul de mare de obiecte mici în apropiere de Jupiter cu un astfel de potenţial”, explică şeful laboratorului care se ocupă de sistemele planetare.

Une explosion capturée à la surface de Jupiter par Gentside Découvertes

Une explosion capturée à la surface de Jupiter par Gentside Découverte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here