Mi s-a făcut poftă să mănânc ceva tradiţional, de sezon, specific zonei în care m-am născut: Oltenia. Aşa că am dat o fugă în piaţă şi am luat de la ţigănci o pungă cu urzici, ceapă verde şi leuştean proaspăt.
Sunt convins că 99 % dintre cei care citiţi aceste rânduri habar nu aveţi ce-i … ciorba de urzici. Firesc, pentru că în marea majoritate a zonelor ţării urzicile se gătesc scăzute. Ei bine, ciorba asta de urzici este genială. Pe vremuri auzeam că se mănâncă primăvara, doar până ce Iisus reînvie ( nm. : pentru că se spune că a fost bătut cu urzici şi nu e bine să le consumi), şi că ar avea şi calităţi terapeutice. Bătrânii susţin că ar „schimba sângele”… Nu trebuie, fireşte, să credeţi tot ce auziţi. Dar gustul ei este demenţial.
Haideţi să vedem cum se face.
Pentru prepararea ei avem nevoie, obligatoriu, de o pungă cu urzici, o legătură de ceapă verde, mălai şi făină ( sau o mână de orez ), oţet, două ouă şi leuştean proaspăt. Cum o preparăm?
Luaţi urzicile, le spălaţi şi le alegeţi de beţele rămase de pe câmp. Le opăriţi în apă clocotită şi apoi aruncaţi acea apă.
Treceţi urzicile printr-un jet de apă rece şi le puneţi la fiert. Între timp tocaţi mărunt ceapa verde. Când urzicele au fiert ( durează cam 10 minute ), strecuraţi apa de la fiertură într-un vas şi o păstraţi. Între timp puneţi ceapa la călit, cu puţină sare.
Cât timp se căleşte ceapa, luaţi urzicile şi le frecaţi bine cu două linguri de făină şi puţin mălai. Sunt reţete în care mălaiul şi făina sunt înlocuite cu o mână zdravănă de orez. Însă sunt reţete în care se folosesc toate cele trei ingrediente. Totul ţine de gust…
Vărsaţi apoi urzicile frecate peste ceapa călită, le perpeliţi 30 de secunde la foc mic şi apoi turnaţi apa în care au fost clocotite urzicile. Dacă e nevoie, completaţi cu apă proaspătă. După ce aţi făcut această operaţiune, le daţi la foc mic cam 20 de minute. În acest interval de timp turnaţi şi oţetul. Se pune după gust. Ideea este că această ciorbă se mănâncă destul de oţeţită.
Bateţi două ouă. Le turnaţi în oală când mai sunt circa 5 minute de stat de pe foc. După ce orpiţi flacăra, adăugaţi leuşteanul tăiat mărut.
Poftă bună!
ce as manca o farfurie zdravana din ciorbita asta ,dar nu am sanse pt ca :sunt in spania si aici nu stiu daca urzicile aste sunt bune pt aceasta mancare(urzicile de aici pisca tare ,tare de tot in viata mea nu am vazut urzuci care sa piste asa cum pisc astea)
In ciorba nu mai pisca, elena! :)))
mam gandit mai bine si mam apucat sa o fac ,sper sa nu ma ia salvarea 🙂
mai tarziu iti spun daca are gustul ca la noi :))
astept sa vedem. pune si poza… sa vedem daca esti intreaga dp ce le mananci!
cum a iesit ciorba de urzici?
Acum fac si eu ciorba de urzici! Reteta mea e un pic diferita. Adica nu pun malai sau faina deloc! Pun un pumn de orez si la sfarsit adaug si o lingura da smantana. Evident ceapa si orezul se calesc impreuna cu o lingura de bulion. POFTA BUNA!!!!
Trebuie sa fie buna si varianta prezentata de tine. Eu, aici, am pus reteta asa cum se face in zona din care vin! 🙂
Excelenta reteta !! Am adaugat putin usturoi, ca la noi in dobrogea 🙂
pofta mare!
[…] de informațiile privind fondurile europene din agricultură sau de chestiuni de sezon, cum ar fi ciorba de urzici. Așa că…să mai zică cineva că primaru-i mai tare decât urzica cea de toate zilele. Na […]
Interesanta si curajoasa abordare a acestui subiect.
E f buna. Ai incredere…produs oltenesc! :)))