Începând cu 1 ianuarie 2013 nu vom mai avea voie să fumăm în taxiuri, parcuri, instituţii de învăţământ, maşini de serviciu etc. Noua lege împotriva fumatului a fost întocmită la cererea Uniunii Europene. De altfel, Bruxelles-ul a cerut cetăţenilor UE să înţeleagă justeţea măsurii: “Fumătorii nu au cum să comenteze negativ decizia. Legea anti-fumat va salva numeroase vieţi”!

 

Dacă până în prezent legea permitea ca în anumite restaurante să se fumeze, de acum patronii acestor localuri vor fi obligaţi să interzică accesul minorilor în încăperile în care pe mese se găsesc scrumiere. Cine nu va respecta prevederea legislativă, va primi amezi care ajung până la 5000 de lei.

Chiar dacă interzisul fumatului în parcuri sau locuri de joacă pentru cei mici pare o decizie aberantă, cei care au iniţiat proiectul de lege spun că “fumatul este un comportament dobândit. Astfel, copiii, adolescenţii şi tinerii imită ceea ce văd la adulţi. În plus, minorii scapă de fumatul pasiv”. Excepţie de la aceste interdicţii fac unele spaţii publice închise destinate distracţiei: cluburi, baruri, discoteci, cantine şi restaurante ( cu menţiunea că în aceste locuri nu vor mai putea intra minori!).

Statisticile arată că în 2011 în România existau 4,84 de milioane de fumători. Studiul Global asupra Tutunului la Adulţi (GATS) mai spune că în şara noastră procentul de fumători a scăzut de la 35,3% în 2003 la 26,7% în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here