Vă spuneam, în urmă cu câteva zile, că în urmă cu aproape un deceniu am încercat să fac lumină în afacerile Oltchim. Nu de capul meu, ajutat de nişte persoane care – cred eu – au fost de bună credinţă. La vremea respectivă nimeni nu a vrut să-mi publice munca. Săptămânalul „Zona Interzisă” s-a folosit de anchetă pentru ca soţul patroanei să prindă un contract de asistenţă juridică cu societatea vâlceană, iar OTV-istul Dan Diaconescu a bătut palma pe o frumoasă colaborare publicitară, în urma ameninţării cu dezvăluiri senzaţionale în dosar…
Mai mult, alte două ziare din Oltenia s-au folosit de informaţii pentru a încheia contracte de publicitate sau pentru a mai trage de timp în a plăti datorii către holdingul vâlcean – prin firme ale patronilor respectivelor publicaţii. Simt nevoia să spun că am fost la un pas de a fi prins în mreaja acestor jocuri murdare. Ideea era să mi se facă un ziar local. Am avut noroc să refuz, ajutat fiind şi de o conjunctură legată de cei cu care urma să devin partener. Poate că cineva, acolo SUS, mă iubeşte! Ulterior, parte din acele persoane se regăsesc în anchete publicate în ultimul timp de către alte jurnale…
Mult timp am crezut că munca de atunci fusese pierdută. Ciornele nu le mai aveam, dosarele ajunseseră în mâna unuia dintre viitorii „parteneri” de ziar… Acum, printr-o fericită conjunctură, am găsit parte din acea muncă. Salvată electronic! O să o public. Însă am să precizez că nu mă voi prezenta pentru a da raportul în faţa vreunui organ dacă mi se va cere asta. Fie şi pentru că la vremea respectivă informaţiile erau cunoscute atât de SRI, judecători, clasă politică etc. Cei care s-au ocupat de instrumentarea acestor dosare ar trebui să o facă. Să dea nas cu legea. Cea care nu există cu adevărat în România. Risc ceva publicând aceste informaţii? Multe! Dar aşa sunt eu…
PS. În urmă cu o săptămână, Mihai Bălan – fostul director al CET Govora – a fost numit manager al Oltchim. Primul lucru pe care l-a făcut înlocuitorul lui Roibu a fost de a le cere angajaţilor să renunţe la greva generală. Apoi s-a apucat să ne arunce dume: „Trebuie să asigur o privatizare corespunztoare”. Pentru cine nu-l cunoaşte pe domnul Bălan, e suficient să-i sugestionez să treacă pe la arhiva unei biblioteci şi să vadă cum a spălat banul public pe campanii publicitare în presa centrală. Sunt şi eu curios, poate ne explică chiar preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, de ce un CET care livrează produsul doar către un singur beneficiar, oraşul Rm. Vâlcea, are nevoie de publicitate. Ba, chiar şi în presa centrală! Domnule Ponta, nasul meu îmi miroase aşa: aţi schimbat o gloabă – de la conducerea unui mamut, cu o mârţoagă! Nu de oameni pregătiţi să execute orbeşte indicaţiile de partid şi să plătească pomenile electorale aveţi nevoie. Aveţi nevoie de ceea ce nu mai aveţi în România, pentru că i-aţi zgornit: de meseriaşi!
STAŢI PE APROAPE!