George Copos a pus la dospit alte 20.000.000 de euro din propria avere

Întîi a investit masiv la Poiana Braşov şi Azuga, simţind că turismul e o mină de aur. Nu s-a mulţumit cu atît. Oamenii de lîngă castel au început să freamăte: „Domnul vicepremier are aici zeci de hectare de teren concesionate şi va construi o staţiune adevărată. Şi la Cheile Grădiştei a apărut din senin o staţiune şi ştim că tot dînsul e în spatele ei!”

Ovidiu Ciutescu
Horaţiu Sima

Chiar înainte de castelul Bran, un drum noroios, la stînga, lung de vreo trei kilometri, se opreşte lîngă pîrtia de schi. Acolo se ridică un hotel şi un teren de fotbal. Sînt primele semne că în zonă, în scurt timp, arhitectura va fi cu totul alta. Despre teren se ştie că îl construieşte Primăria pentru echipa locală, în schimb despre hotel şi lungirea telescaunului cu circa 800 de metri nimeni nu scoate un pîs. Momentan.

ştie tot satul…
„E al unui om mare din Bucureşti. Eu nu ştiu să vă spun, că nu sînt de aici…” , îngaimă speriat paznicul şantierului deschis de societatea Genesis, executorul proiectului. În schimb, pentru săteni, omul de afaceri este George Copos, vicepremier şi patron al Rapidului, care, spun ei, ar fi concesionat 40.000 de metri pătraţi în zonă pentru 49 de ani. Unii sînt chiar nemulţumiţi de faptul că amplasarea pămîntului lor nu le permite să ceară preţul zonei – 20 euro pe metru pătrat, „că nu sînt utilităţi”.

Mătuşa Tamara de la Bran
La Primărie prea multe nu se pot afla. „E greu de crezut că domnul Copos a investit personal aici. Poate a făcut-o prin… mătuşa Tamara, că tot e la modă. La fel a procedat şi Stolojan, care are un teren aici. Oficial, cel mai mare investitor din zonă este SRI. Vor face o bază pentru ei şi NATO!”, explică plin de mister viceprimarul Petre Gîrbocea, care îşi pune mîna la gură, semn că ştie multe, dar ciripeşte puţine despre planurile lui Copos. Ca să nu ne lase cu mîna goală ne trimite spre Cheile Grădiştei, loc unde „se ridică semeţ o staţiune. Acolo parcă am auzit ceva…”.

Preţurile s-au triplat
După ce castelul Bran a fost retrocedat proprietarilor, turismul din zonă este în pericol. Speranţa de progres vine de la o reală investiţie importantă. Detaliul că vicepremierul ar fi intrat în posesia acestui teren a aruncat în aer şi preţul pămîntului. În toamnă se vindea cu 15 euro mp, acum ajunge pînă la 50 euro mp. Între hotelul aflat în construcţie şi restul terenului, luat de bucureştean, se lucrează la noul stadion, dar şi la prelungirea telescaunului cu 800 metri. Administraţia locală îl face din bani publici şi speră „ca în viitorul apropiat echipe ca… Rapid să vină în cantonament aici!”.

Ca în Paradis
La doar cinci kilometri de Bran s-a înălţat o staţiune de vis, între cele mai frumoase din arealul est-european. Patronul, un om simplu, încearcă să ne explice reţeta succesului, care a făcut ca staţiunea să geamă de lume şi acum, în extrasezon. „Am un gater şi cu banii pe care i-am realizat din el am construit totul!” Adică hoteluri de trei şi patru stele, pîrtie de schi ultramodernă, de 500 metri, restaurante desprinse parcă din Las Vegas, terenuri de tenis şi minifotbal, piscine, lacuri de pescuit.

Omul din umbră
ştie de intenţiile de extindere ale lui Copos, dar încearcă să ne convingă că doar la Zănoaga, de unde veniserăm, este nea George investitor. „Aici eu am construit totul. Mă bucur că vă place! În viitorul imediat voi trece la extinderea pîrtiei de schi cu 1,5 kilometri, astfel încît să fie cea mai mare din România”, spune în timp ce descarcă baxuri de apă minerală şi lăzi de bere.

„E aiurea cu investitorii ăştia. De cînd au ajuns în sat se plîng şi de cocoşii care cîntă prin curţi!” (Petre Gîrbocea, viceprimar Bran)

2.000.000 de dolari
valorează terenul concesionat de Copos în Bran


săptămânalul Fanatik,
aprilie 2006

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here