1973-1983. Un deceniu în care un jucător – Johan Cruyff – care, şi sub bagheta românului Ion Covaci, şi-a pus pecetea definitiv asupra celui mai titrat club din istoria Olandei, Ajax Amsterdam. În semn de preţuire, tricoul cu Nr. 14, purtat de legendarul jucător, a intrat definitiv în vitrina cu trofee a clubului.

Ovidiu Ciutescu

În urma unei ceremonii desfăşurate la Amsterdam Arena, în semn de omagiu şi recunoştinţă faţă de Johan Cruyff, a fost retras tricoul cu Nr. 14, purtat în perioada în care a evoluat la acest club. „Dacă

Johan Cruyff

acest club este unul din cele mai mari din Europa, acest lucru i se datorează lui Johan”, a declarat preşedintele clubului olandez, John Jaake, în prezenţa lui Cruyff, care va împlini 60 de ani săptămâna viitoare şi care a declarat că acesta este cel mai frumos cadou pentru ziua sa de naştere. Clubul olandez l-a recunoscut încă o dată pe cel mai faimos jucător al sau, care la ceremonie a fost însoţit de foşti şi actuali jucători de la Ajax, precum Marco van Basten sau Klaas Jan Huntelaar.

CARIERA. Johan Cruyff, considerat alături de Pele, Di Stefano şi Maradona, unul dintre cei mai buni jucători din istorie, a fost campion al Olandei şi câştigător al Cupei cu Ajax, dar şi în Spania cu FC Barcelona, club la care a evoluat în perioada 1973-1978 şi la care s-a întors ca antrenor. Ca tehnician al echipei FC Barcelona, el a câştigat Cupa Campionilor Europeni, Cupa Regelui şi de patru ori campionatul Spaniei. A evoluat de 48 de ori în naţionala Olandei şi a participat la Cupa Mondială din 1974, unde naţionala batavă a ocupat locul doi. Cruyff este unul dintre cei trei jucători din lume care a câştigat de trei ori Balonul de Aur, în anii 1971, 1973 şi 1974. În selecta galerie îi mai regăsim pe Michel Platini (1983, 1984 şi 1985) şi Marco van Basten (1988, 1989 şi 1992).

21 iulie 2007
Jurnalul Naţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here