“Zone protejate degradate, resurse piscicole în scădere și localități depopulate”. Nu suntem în vreun film care să evoce vreun loc lăsat după o bătălie şi nici după vreo apocalipsă. Este imaginea Deltei Dunării, zugrăvită fără perdea de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD).

 

Între 20 august și 15 septembrie au fost organizate 65 de descinderi în 29 de localități din Delta Dunării, cu scopul de a crea o bază de date care să ajute la întocmirea Planului de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Potrivit unui comunicat al SDD, printre localitățile vizate s-au numărat Tulcea, Murighiol, Mahmudia, Dunavățu de Jos, Uzlina, Pătlăgeanca, Sălceni, Chilia Veche, Periprava, Letea, C.A Rosetti, Sulina, Caraorman, Mila 23, Gorgova, Vulturul, Sfântu Gheorghe, Corbu și Vadu. Pe parcursul consultărilor, echipa proiectului s-a întâlnit și cu copiii din 15 școli din Deltă.

Concluziile consultărilor, trasate în linii generale, includ degradarea galopantă a zonelor strict protejate, lipsa resurselor autorităților care administrează zona, depopulările masive ale multor localități și scăderea resurselor de pește din cauza colmatării canalelor, a braconajului și a poluării.
Nici infrastructura utilitară nu este într-o situație mai bună: „Școlile nu au nici dotările minimale, cabinetele medicale sunt prost echipate, medicii sunt prea puțini iar medicamente insuficiente, transportul este scump și deficitar, iar taxele și impozitele sufocă activitatea pescarilor, a crescătorilor de animale și a turismului”, se menționează în comunicatul emis de SDD.
O altă problemă identificată este restângerea accesului populației la resurse: „Pescuitul industrial, taxele prohibitive, și concesiunile piscicole încă prezente în au restrâns accesul populației la pește, încurajând într-un ritm galopant anumite zone ale Deltei braconajul”, spun reprezentanții asociației.

Un raport complet al situației Deltei Dunării și propuneri de soluții vor fi prezentate autorităților de resort de către asociația Salvați Dunărea și Delta, pe 23 octombrie, în cadrul simpozionului național “Avem o Deltă. Cum procedăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here