Antrenorul care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti acum 20 de ani, pe 7 mai 1986, la Sevilla, Emeric Jenei, este convins că acea echipă şi acum s-ar distra în campionatul României.

Ovidiu Ciutescu

„Când îmi dau seama ce am realizat atunci, încep să transpir şi spun: «Oh, ce frumos a fost!». Nu ştiu dacă mai apuc să văd o echipă românească învingătoare în finală. Mircea Rednic vorbeşte de noroc şi de întâmplare, că a jucat Steaua cu Kuusysi Lahti. Dinamo a jucat

Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua Bucureşti a scris istorie pentru sportul românesc

cu Nentori şi n-a fost în stare s-o elimine, macar noi i-am bătut pe cei de la Kuusysi. Rednic să-şi aducă aminte de echipa României de la CM 1990, care avea cinci jucători de la Steaua şi cinci de la Dinamo, ştie ce jucători de valoare avea lângă el. N-am mai spus asta niciodată, dar o spun acum: echipa din ’86 şi acum s-ar distra în campionatul României. A fost un grup fantastic, care a ştiut mereu ce vrea: marea performanâă”, este convins jenei.

BANII VORBESC. Jenei susţine că fotbalul actual înseamnă în primul rând bani, iar generaţia 1986 „a dat foarte mult şi a primit foarte puţin. România a avut atunci şansa ca un grup de jucători de mare valoare, ai Stelei, fără a fi neapărat o familie, ci în primul rând un grup, să-şi cunoască interesul”. Emeric Jenei crede că actuala echipă a FC Steaua a fost în primul rând la mâna ei, înainte de a ajunge la mâna campioanei Dinamo. „La ei au fost nişte deficienţe în primul rând”, a spus Jenei, care consideră că Steaua ar merita să termine campionatul pe locul doi. Tudorel Stoica, căpitanul Steaua în 1986, este convins că secretul acelei echipe a constat în valoarea jucătorilor ,a conducătorilor şi în seriozitate: „Mircea Rednic a spus că am câştigat fiindcă am avut adversari slabi. Sunt răutăţi. Când nu poţi să realizezi tu asta, e mai uşor să arunci cu noroi în cei care au făcut-o. Ca şi în viaţă, e firesc să ai şi puţină şansă. Mircea Rednic să se uite să vadă ce echipe scosese Kuusysi Lahti până la noi. Performanţa rămâne scrisă, orice ar spune unii. N-a fost o întâmplare, a fost valoare”!

RAMÂN DOAR VISELE. Tudorel Stoica, absent la Sevilla din cauza unei suspendari, a afirmat că performanţa grupării din Bulevardul Ghencea va rămâne neegalată. „Când am văzut cât de importantă a devenit prima competiţie intercluburi, am început să realizez mai bine ce performanţă a realizat Steaua atunci. Aduceţi-vă aminte că acea generaţie a mai câştigat Supercupa Europei, a mai jucat o finală şi o semifinală de CCE. E păcat că nu ne întâlnim în fiecare an, dar asta-i viaţa, suntem împrăştiaţi în toate colţurile. Niciodată nu se va mai realiza o asemenea performanţă, la ce sume se bagă acum în fotbal. Champions League a ajuns o competiţie a banilor. Poate peste câteva sute de ani să mai ajungă vreo echipă românească acolo sus, iar în fazele superioare poate peste câteva zeci de ani, dar eu nu cred”, a spus Stoica. Helmuth Duckadam, portarul de legendă al campioanei, regretă că în acest an nu se va organiza nimic aniversar. „Ne-am întâlnit după 20 de ani, mai aşteptăm nouă ani, să vedem cine o să mai trăiască, să ne întâlnim iar. Normal că te gândeşti la ce ai realizat când se apropie ziua de 7 mai. Am devenit prea ocupaţi, timpul se scurge şi vrând-nevrând, uităm. Ne aducem aminte doar când vedem că fotbalul românesc este departe de o asemenea performanţă”, a adăugat portarul care a apărat patru penalty-uri în finala de la Sevilla, intrând în Cartea Recordurilor. Marius Lăcătus, care a transformat primul penalty în finala de la Sevilla, a menţionat că se simte la fel de bine ca şi după un an, cinci sau zece de la acea performanţă. „Nu trebuie neaparat să mă gândesc în fiecare an la data de 7 mai, ce a fost rămâne în suflet pe vecie, dar acum încercăm să trăim din prezent. Ce să facem acum, să sărbătorim în fiecare an? Credeţi că nu ne-am saturat saă sărbătorim acest 7 mai? Oricum performanţa e unică. Sărbătorim şi noi la ani mai rotunzi. Sincer, mi-aş dori să ne egaleze cineva, dar la sistemul actual al competiţiei, la valoarea echipelor, e foarte greu, e diferenţa mare. Mircea Rednic să-şi vadă de treaba lui şi să vorbească despre echipele unde a jucat. Invidia doare. E treaba lui ce zice, dar sunt acrii strugurii când nu ajungi la ei”, a spus Lăcătuş.

REMEMBER. Steaua Bucureşti a cucerit pe 7 mai 1986 Cupa Campionilor Europeni învingând, în finala disputată pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla, FC Barcelona, cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare. Au marcat Lăcătuş şi Balint, în timp ce Majearu şi Boloni au ratat loviturile de departajare. În finala de la Sevilla, echipa română a avut următoarea alcatuire: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan (Iordănescu ’72), Majearu, Boloni, Balint – Lăcătuş, Piţurcă (Radu II ‘112). Antrenorii echipei Steaua erau Emeric Jenei şi Anghel Iordănescu, iar din lot au mai făcut parte portarul Dumitru Stângaciu şi jucătorii de câmp Tudorel Stoica, Anton Weissenbacher şi Constantin Pistol.Cele 13 goluri reuşite de Steaua în campania europeană din ediţia 1985/1986 a Cupei Campionilor Europeni au fost înscrise de Victor Piţurcă – cinci goluri, Gavril Balint – două, Marin Radu II, Ladislau Boloni, Tudorel Stoica, Marius Lăcătuş, Ilie Bărbulescu şi Mihail Majearu – câte unul.

7 mai 2006
Săptămânalul Fanatik

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here