Noul Ceaușescu – Dinel face bani din brandul „celui mai iubit fiu”

0
197

În urmă cu un an uimea Craiova. Pe postul său de televiziune, de ziua lui Ceaușescu, 26 ianuarie, a difuzat peste 10 ore de program, care a cuprins strict vizitele Tovarășului în statele din lumea a treia.

 

Milițian de carieră, Dinel Staicu a ajuns să se confunde cu imaginea fostului dictator. În urmă cu un an uimea Craiova. Pe postul său de televiziune, de ziua lui Ceausescu, 26 ianuarie, a difuzat peste 10 ore de program, care a cuprins strict vizitele Tovarasului în statele din lumea a treia. Ba, ca să nu uitam, s-a difuzat și celebra vizita „cordiala și de înaltă ținută morală” din Statele Unite ale Americii conduse pe atunci de Nixon. În acea vreme Dinel Staicu promitea românilor dornici de UE că, la 1 ianuarie 2007, vor putea sa viziteze oficial muzeele comunismului, de la Podari ți Stejar.

 

REALIZARE. Singurul hotel de 5 stele din Oltenia poartă numele unui regim stins de aproape două decenii. Este muzeul RSR
REALIZARE. Singurul hotel de 5 stele din Oltenia poartă numele unui regim stins de aproape două decenii. Este muzeul RSR

 

Până la Revoluția din 1989 a fost un simplu milițian de carieră. Apoi a ajuns în fruntea SIF Oltenia și s-a pus cu fundul pe un adevărat purcoi de bani. Lumea sa s-a schimbat. La fel și el. Pentru unii a devenit un exaltat, pentru alții, chiar și pentru el, Dinel s-a transformat într-un șmecher. Realitatea ni-l arată ca pe un ciudat. Unul care, după ce și-a legat numele de declinul Universității Craiova și a intrat pe agenda de lucru a DNA, s-a apucat de construit muzee. Și nu orice fel de muzee, ci muzeele RSR!

 

PODARI.Primul, cel mai semet, s-a ridicat la Podari, la doar 3 km de Craiova. Te întampină cu o mare pancartă, pe care scrie: „Bine ați venit, TOVARĂȘI!„. Apoi, pe drumul până la intrarea în incintă, îți clătești ochiul cu

Reportaj la Muzeul Comunismului de la Podari / împreună cu colegul Silviu Ghering
Reportaj la Muzeul Comunismului de la Podari / împreună cu colegul Silviu Ghering

diverse citate din tezele lui Ceaușescu de la cele XIX congrese ale PCR. În incinta, pe zeci de hectare, a plantat efigii ale fostului sistem care a „făurit viitorul luminos” al patriei, dar și un hotel de 5 stele. Din care să admiri trecutul sau în care să bei o cafea „din nechezol„, ascultând discursurile lui nea Nicu! Frig. Ciori. Drumuri prăpădite. Viscol de câmpie. Gard cu sârmă ghimpată. Lanțuri la porți. Nu este imaginea unui lagar comunist, este imaginea unui vis neîmplinit de noul Ceaușescu de Oltenia: Muzeul RSR de la Podari. Un vis care l-a costat circa 15 milioane de dolari.

PE DOS. La Stejar, simbolul epocii de aur a fost plantat invers
PE DOS. La Stejar, simbolul epocii de aur a fost plantat invers
STEJAR. La câțiva kilometri de Scornicești, pe drumul spre Pitești, faci stânga la motelul „Stejar„. Treci albia unui lac și te pomenesti în fața unei steme imense din tabla și beton. Simbolul? Secera și ciocanul! Astfel ajungi la muzeul nr. 2, facut într-una din casele de vacanță ale fostului dictator. Una pe la care, conform oamenilor locului, nu a trecut niciodată! Parcă pentru a demonstra că pe vremea comuniștilor lucrul de calitate reprezenta ceva de genul… hai să ne aflăm în treabă, secera și ciocanul au fost înfipte în pământ invers. „Nu am fost acolo cand au fost montate, iar acum nu mai am cum să le întorc”, s-a justificat cu ceva timp în urma Dinel. În spatele porților se deschide o curte imensă. O casă a oamenilor care se îngrijesc de gospodărie, o alta mai mică pentru musafiri, o graădină de vară și o vilă splendidă desăvârșesc peisajul. Era să uitam păunii. Niște minunate păsări care se plimbă în voie prin ogradă. „La Stejarul am făcut Revelionul 2006, pentru că acolo mă simt aproape de spiritul lui Ceaușescu”. De atunci, Dinel a mai trecut doar de două ori pe la moșie. Una în care, mai ales în interiorul vilei, spiritul lui Ceaușescu e la el acasă. E drept, unul cosmopolit… cu termopane.
LUMÂNĂRI. Și la Scornicești a vrut să investească. Și-a dorit școala din centru. Fosta școală, în prezent o clădire care servește în loc de cămin cultural sau ceva în genul ăsta. Și s-a supărat rău. A spus că oamenii sunt răutacioși. Și pentru că un eșec nu vine niciodată singur, a ratat și achiziționarea casei în care s-a născut Ceaușescu. Nu s-a înțeles cu urmașii: Emil, Gina și Nadia Bărbulescu. În schimb, a construit o fabrică, una de lumânări. Parcă pentru a fi sigur că va avea în permanență ce să aprindă la căpătâiul celui care i-a devenit simbol și ghid în viață.
TIMPURI NOI. Pentru a pune o cireașa pe tortul format din cele două muzee, Dinel a inaugurat, în urmă cu două luni, o stație de benzină lângă Parcul Romanescu din Cetatea Banilor. A numit-o „Timpuri noi„, iar ca simbol a pus pe frontispiciu secera și ciocanul. De această dată în poziție regulamentară. Achiziționată în 2005, pentru 700 de mii euro în stare de proiect, de la Adrian Mititelu, ca sumă parte din tranzacția de vânzare a clubului Universitatea Craiova, construcția a avut mari probleme până la finalizare. Mai precis, ea a fost ridicată pe un teren concesionat de la Consiliul Local Craiova, dar retrocedarea a fost una dubioasă și a iscat diverse scandaluri, pentru că terenul cu pricina nu putea fi înstrainat. Apoi, imaginea aleasă de Dinel Staicu nu a fost agreată de municipalitate și a fost aproape de a i se interzice folosirea simbolurilor comunismului în pragul integrării României în UE. La 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 89 de ani. Probabil, în amintirea zilelor de altădată, televiziunea controversatului om de afaceri din Craiova le va zăpăci din nou mintea oltenilor cu imagini-simbol ale unei epoci apuse. Iar oltenii vor putea defila din nou, dar de astă data cu comunismul de pe sticla televizoarelor pe ușile larg deschise de UE.
În pat cu Nicolae Ceaușescu
Cercul idolatriei lui Dinel Staicu fata de Nicolae Ceaușescu putem spune cș se închide la locuința din strada Bujorului, din Craiova. În urmă cu câțiva ani, actualul șef al SIF Oltenia a achiziționat imobilul în care locuia fostul dictator si sotia saîn timpul vizitelor din capitala Olteniei pentru infima sumă de 672.000 ROL! Dinel a ținut mortiș să intre în posesia acestei locuințe, pe care a transformat-o în propria reședință. Astfel, seară de seară, fostul patron al Universității Craiova se poate reculege și odihni în patul din lemn de cireș care i-a aparținut lui Ceaușescu. (Alexandra Chivu)
Fanaticul Dinel
  • are diplomă de doctor în economie;
  • a comparat fotbaliștii cu niște frigidere, care sunt importanți dacă aduc profit;
  • a propus ca, atunci când obosesc, atacanții să facă schimb de posturi cu fundașii;
  • a vrut să monteze în cantonamentul din Lunca Jiului dușuri în aer liber, pentru refacerea rapidă a fotbaliștilor
  • a recunoscut că a cumparat Universitatea pentru a-și face imagine, apoi a intrat în politică, visând să devină președintele Consiliului Județean Dolj
  • în urma unei crize de nervi s-a autoproclamat antrenor al Universității, neștiind că nu avea voie să ocupe un astfel de post fără pregatirea necesară
  • a visat să facă din Muzeele RSR cele mai importante obiective turistice din Oltenia
  • a declarat că Universitatea Craiova va face cantonamentele la hotelul „RSR” din Podari, pentru că acolo fotbaliștii se vor întâlni cu adevărata imagine a României
  • la aniversarea a 88 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu a ordonat ca propria televiziune să difuzeze materiale cu „Împușcatul și Lenuța” sub motto-ul „Astăzi aș fi împlinit 88 de ani, dacă voi nu mă împușcați!”
ALANDALA
„Nu am fost acolo când au fost montate secera și ciocanul, iar acum nu mai am cum să le întorc. E drept că arată ciudat puse invers. La Stejar am facut Revelionul 2006, pentru că acolo mă simt aproape de spiritul lui Ceaușescu”
  • Dinel Staicu, director general SIF Oltenia

 

25 ianuarie 2007 / Jurnalul Național

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here