La marginea civilizaţiei / Prin Europa cu bordeiul de pămănt

0
67

Şcoli dărăpănate, spitale depăşite tehnic şi moral, străzi pline de gropi, salarii mizere, corupţie. Sunt atuurile pe care România le-a avut pentru a fi primită în marea comunitate europeană. Conform Mediafax, cele enumerate mai sus nu reprezintă întreaga listă a aptitudinilor” europene ale României. Într-un bordei de pământ săpat într-un deal, la doi kilometri distanţă de cea mai apropiată aşezare omenească, în judeţul Iaşi, un bebeluş de două luni locuieşte împreună cu părinţii săi.

 

 

CONDIŢII. Mihai Lupu are 39 de ani şi locuieşte împreună cu Petronela Amăriui Tei, de 36 de ani, de aproape zece ani. Cei doi au stat un timp la părinţii bărbatului, însă casa bătrănească s-a dărămat şi au rămas pe drumuri. Disperaţi că au rămas fără un acoperiş deasupra capului, cu cinci copii cu vârste între doi şi nouă ani, iar femeia este însărcinată din nou, cei doi şi-au săpat un bordei în pământ. Aici s-au adăpostit în urmă cu trei luni şi tot aici s-a născut cel mai mic copil, o fetiţă care acum are două luni. „Ceilalţi cinci copii mi i-au luat la stat. În vară am făcut bordeiul ăsta aici şi stăm şi noi cum putem. Aici stau şi cu bebeluşul. Nu-i frig, dar nu ştiu ce voi face la iarnă. Până acum trăiam din ajutorul social şi alocaţiile copiilor, pe care mi i-a luat statul, dar de acum nu ştiu ce vom face. E greu, tare greu, dar trebuie să mergem înainte”, a spus Petronela Amăriu Tei. Acum, ei nu trăiesc decât din banii câştigaţi de bărbatul care lucrează ca paznic la un câmp cu sfeclă.

 

PĂRĂSIŢI. Sătenii din Blăgeşti, cea mai apropiată aşezare, spun că îi ajută şi ei cum pot, însă autorităţile nu fac nimic pentru a le oferi un sprijin. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi, Eliza Chirica, a declarat, miercuri, că în acest caz va fi făcută o anchetă socială, iar cel mai probabil mama şi bebeluşul vor ajunge într-un centru de ocrotire până când va fi găsită o soluţie pentru cazarea familiei în condiţii decente. Potrivit lui Chirica, conducerea DPC urmează să stabilească de ce asistenţii sociali din zonă nu au ştiut şi nu au anunţat că femeia a născut şi creşte un bebeluş în condiţii greu de imaginat.

31 octombrie 2007 / Jurnalul National

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here